convention-1410870_1920

Varför utbildning är viktigt

Det är som sagt en mänsklig rättighet att få utbildning. I Sverige är det däremot inte obligatoriskt att gå högskolan/universitetet eller ens gymnasiet. 98 procent av alla elever i Sverige började däremot gymnasiet direkt efter nian år 2014. En fjärdedel av dessa hoppade däremot av skolan helt och hållet, eller lämnade den med stora luckor i betyget. Efter tre år i gymnasiet saknar en tredjedel slutbetyg. I den här artikeln tänkte vi förklara lite mer kring utbildning och varför det är så viktigt i dagens samhälle.

Ingen utbildning, inget jobb?

Precis som rubriken antyder, kan man få jobb utan utbildning? Det är något som beror helt på vad det är för yrke så klart. Man kan inte ansöka om att bli läkare om man inte har legitimation eller utbildat sig exempelvis. Det är även viktigt för revisorer att utbilda sig eftersom deras bransch ständigt är i förändring. En revisor behöver ha kunskap om redovisning, skatt och mycket annat för att klara av sitt yrke. Söker man en revisor i Helsingborg så vill man anlita professionella personer med kompetens och då krävs det utbildning, för att hitta dessa kan man använda förmedlingstjänster. Som revisor med utbildning är det sen lätt att hitta arbete.

Men är det nödvändigt om man ska arbeta med annat? Många kommer långt utan en utbildning så klart. Med en stadig grund finns det däremot mycket valmöjligheter. Många arbetsgivare kräver en utbildning och tittar inte ens på CV från personer som inte har. För att ens ha en chans att komma på intervju måste man först vara kvalificerad.

Det viktigaste är däremot inte att ha utbildning, utan det är att ha rätt utbildning för det man vill arbeta med. Välj alltid en väg som känns rätt, även om den inte känns så trygg.

Svårt att veta vad du ska jobba med?

Det finns massvis av utbildningar i Sverige som är kostnadsfria. Yrkesutbildningar, högskolor och universitet. Du kanske bara vill gå några kurser för att spetsa din kompetens. Det finns massvis av information om kurser och program som erbjuds i landet.